przez RaPL » 2010-11-03, 09:46
To teraz słowo ode mnie:
Muszę potwierdzić słowa Marcina - HiMountain, Vaude, Deuter są OK. Z Quechuy mam tylko karimatę, a plecaków nie widziałem zbyt wielu więc się nie wypowiem - ale z tego co pamiętam - Tomek S. ma plecak właśnie tej firmy..?
Osobiście posiadam ten plecak co Marcin (HiM. Vertical) i przyznam, że jest całkiem niezły, mogę go z czystym sumieniem polecić każdemu. Zwłaszcza, że cena jest naprawdę przystępna (199 PLN w sfpl.pl).
Jednak co do pojemności plecaków to tu zgodzić się nie mogę. Moim zdaniem najlepszym wyjściem jest plecak 60l-65l. Vertical ma litrów 40 - dla mnie to zdecydowanie za mało. Mogę się w niego zapakować ale na wyjazdy krótkie i nie wymagające dużej ilości sprzętu. Co prawda mam spory śpiwór (Bergson Weekend), który zajmuje dużo miejsca ale nawet gdybym go nie brał w ogolę to i tak byłoby ciasno.
Jak dla mnie plecaki wielkości Verticala są idealne do wyjścia w góry - nie jest to mały plecaczek gdzie zmieści się tylko woda mineralna i 2 kanapki ale wejdzie wszystko czego trzeba i zawsze zostanie odrobina miejsca natomiast jako plecak na większe i dłuższe wyprawy jest zdecydowanie za mały.